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Manager Units and Income Restrictions 
 
California law 25 CCR § 42 requires an onsite manager, maintenance, or other responsible 
person for rental housing of 16 or more units. The Internal Revenue Service (IRS) guidance for 
manager or exempt units permits the cost of the unit to be included in eligible basis if the unit is 
reasonably required for the operation of the residential rental housing per IRS Revenue Ruling 
92-61; however, the unit is excluded from the applicable fraction calculation. The IRS has 
further clarified that the person occupying the unit must be employed at the property where 
they reside. Tenant keyholders, service coordinators, regional managers, and any staff that 
“float” from one project to another are all ineligible to reside in a manager unit.  

California Tax Credit Allocation Committee (CTCAC) staff receives applications that propose a 
manager unit to be occupied by an income-restricted tenant. Staff has become aware that in 
some cases owners may be evicting these tenants upon employment termination and that the 
eviction requirement is written into the employment contract. CTCAC has received guidance 
from the IRS indicating this practice is not in compliance with federal LIHTC program rules.  

Restricted unit occupancy cannot be contingent upon the tenant’s employment by the project 
owner. In addition, by designating the unit specifically for occupancy by a manager, the unit no 
longer meets the general public use rule. If a unit is designated for a manager and is exempt 
from the applicable fraction, it is not a restricted low-income unit. As a result, a unit cannot be 
both an exempt manager unit and a restricted low-income unit.  

If a CTCAC applicant or project owner proposes to utilize a low-income unit to meet California 
and CTCAC manager unit requirements, the following apply: (1) the unit is considered a low-
income restricted unit and must comply with all requirements associated with low-income 
restricted units; (2) the unit is included in the applicable fraction; and (3) the tenant cannot be 
evicted upon employment termination. This is applicable to all existing projects as well as 
current and future applications. If employment is terminated, the project owner is responsible 
for continuing to meet California and CTCAC onsite manager unit requirements. Any 
application proposing to utilize a low-income unit to meet California and CTCAC manager unit 
requirements must include a description of how the project will meet those requirements if 
employment is terminated.  
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An alternative option for an applicant that asserts the need for every unit to be income-
restricted is for the project to provide an equivalent number of desk or security staff capable of 
responding to emergencies for the hours when property management staff is not working per 
CTCAC Regulation § 10325(f)(7)(J). These desk or security staff cannot be tenants of low-
income restricted units.  
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