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CALIFORNIA TAX CREDIT ALLOCATION COMMITTEE (TCAC) 
2018 LOW-INCOME HOUSING TAX CREDIT (LIHTC) APPLICATION WORKSHOPS 

QUESTIONS AND ANSWERS (Q&As) 
 
TIE BREAKER QUESTIONS 
 
1. For the Final Tie Breaker, TCAC Regulation Section 10325(c)(9)(A)(i) states, “The 

capitalized value of rent differentials attributable to public rent or public operating 
subsidies shall be considered public funds…The rent differential for projects with public 
operation subsidies shall equal the annual subsidy amount in year 1, provided the subsidy 
will be of a similar amount in succeeding years, or the aggregate subsidy amount of the 
contract divided by the number of years in the contract if the contract does not specify an 
annual subsidy amount.”  How would the rent differential for USDA rental subsidies be 
calculated?   
 
USDA rental subsidies are committed at application but the amount of the contract rent is 
not finalized by USDA at the application stage.  Consistent with past practice, TCAC will 
calculate the USDA rental subsidy as the difference between 40% AMI and 60% AMI rent for 
the applicable bedroom sizes. 
 

2. For a new construction competitive project with a land donation documented in a signed 
Disposition and Development Agreement (DDA) more than one year ago, does the 
appraisal need to be dated within 120 days of the signed DDA, or is a current appraisal 
dated within one year of the application acceptable? 
 
The appraisal submitted with the application must have a date of value within 120 days 
before or after the execution of a purchase contract (or DDA) or the transfer of ownership.  
An appraisal with a date of value within one year of the application, when the contract or 
ownership took place previous to this, is not in compliance with the TCAC regulations.  If an 
appraisal was not completed within 120 days of the purchase contract, DDA, or ownership 
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transfer, an appraisal may be completed now if the appraiser uses a date of value within 
120 days of the purchase contract, DDA, or ownership transfer. 

 
POINT SCORING QUESTIONS 
 
3. What if the projects used for general partner experience no longer have audited financial 

statements prepared? 

For general partner experience points, a CPA must certify that identified projects have 
maintained a positive operating cash flow for the year in which each development’s last 
financial statement has been prepared and have funded reserves.  For a project that no 
longer has audited financial statements because the compliance period is completed, 
either:  (1) the applicant replaces the project with a different project that has audited 
financial statements; or (2) if a CPA is willing to make the certification without audited 
statements by verifying the cash flow and reserve requirements have been met, this is 
acceptable. 
 

4. For a new construction large family project applying for the 8 point site amenity category 
for a high or highest resource area of the TCAC/HCD Opportunity Map, can the project 
access a high/highest resource area over the full period (up to seven years) between the 
site control and the application year? 
 
No, a project must use either the year of the site control or the year of application.  Please 
note that 2018 is the first year of the TCAC/HCD Opportunity Map, so this option is only 
available to projects that obtain site control in 2018 or later.  The year of site control is the 
year in which the applicant first obtained site control.  Extensions and updated site control 
documents do not qualify as the year of site control. 
 

5. Can an applicant general partner with some experience providing services be the service 
provider for services in a competitive application for the service amenity point category? 
 
Provided a general partner entity has at least 24 months’ experience providing high quality 
services to the target population served by the proposed project in compliance with TCAC 
regulations, yes, a general partner entity can provide the services.  As required for all 
applications, a contract, MOU, or commitment letter on agency overhead is required. 
 

SET-ASIDE QUESTIONS 
 
6. For the nonprofit set-aside there is a requirement under TCAC regulation section 10315(b) 

for first priority projects to commit to reserving vacant homeless units for 60 days for 
occupancy by persons referred by one of the following, if they exist:  (1) coordinated entry 
or access system, or (2) the county health department’s list of frequent health care users, 
or (3) the behavioral health department’s list of persons with chronic behavioral health 
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conditions who require supportive housing.  How does an applicant document when none 
of these exist? 
 
It is TCAC staff’s understanding that all counties are covered by a continuum of care that 
should have a coordinated entry system.  To provide verification in the TCAC application of 
unfruitful efforts to find the lists and coordinated system a narrative explanation and self-
certification is acceptable.  In these cases TCAC staff will verify the applicant’s statements.  

 
APPLICATION QUESTIONS 
 
7. Is there a list of resource areas for the TCAC/HCD Opportunity Map? 

 
There is a map and an Excel spreadsheet with census tracts and their corresponding 
resource areas available here: http://www.treasurer.ca.gov/ctcac/opportunity.asp.  The 
map is not currently interactive, applicants cannot type address information and receive a 
corresponding resource area data summary within the map; refer to the Excel spreadsheet 
for resource area information.  TCAC is working to have this feature available for future 
maps. 
 

8. What is the parking-related basis exclusion? 
 
TCAC’s parking basis limit is a limitation on the amount of eligible basis allowed for the cost 
to construct onsite parking.  The limits are listed in TCAC regulation section 10327(c)(10).  A 
project may be required by local building code or a funding source to provide more parking 
than the TCAC limits.  The cost of the parking that exceeds the TCAC limit must be estimated 
and the basis associated with the overage must be excluded in the Basis and Credits sheet 
of the Excel application, but not from the basis in the Source and Use Budget sheet.  The 
CPA certification in Tab 19 must also verify this amount. 
 

9. If a project must draw on reserves in the 15 year pro forma, when TCAC evaluates the 
cash flow requirements and debt service coverage requirements, are the reserves taken 
into account? 
 
Yes, capitalized reserves drawn on to cover operating deficits are included as part of the 
calculation for “cash flow after debt service.”   
 

10. Do projects eligible for acquisition basis, but not requesting acquisition credits, need to 
include the acquisition basis in the Sources and Uses development budget? 
 
Yes, the acquisition basis must be in the Sources and Uses Budget.  In a case where the 
project is not eligible for acquisition basis (i.e. 10 year rule), a CPA would need to certify 
with an explanation that the acquisition cost is not includable in basis in the Attachment 19 
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eligible basis certification.  In this case, acquisition basis can be excluded from the Sources 
and Uses Budget.  

11. How does a project with a site location that is both a DDA and not DDA separate the DDA 
and non-DDA portions? 
 
The bifurcated DDA and non-DDA portions of this type of project must be separate 
buildings.  Do not bifurcate a building into DDA and non-DDA portions. 
 

12. Does a funding source or seller need to acknowledge the purchase price or agreement is 
higher than the appraised value? 
 
No.  If a purchase price is higher than an appraised value, the financing summary in Tab 2 
should provide an explanation for why this is the case. 
 

13. Can a resyndication application be submitted prior to the end of the 15 year compliance 
period? 
 
Yes, but not prior to the end of the 10 year credit period.  However, the acquisition date 
and placed in service date for the resyndication project must occur after the end of the 15 
year compliance period. 
 

14. Should the appraisal reflect the seller credit required by a resyndication? 
 
No, the appraisal should be an as-is value which would not include any seller credit as 
described in TCAC regulations. 

15. Is a non-competitive 4% project subject to the high cost test/limit? 
 
No. 
 

HYBRID PROJECTS 
 

16. What qualifies as a hybrid project for purposes of receiving the hybrid tiebreaker benefit? 
 
A hybrid project seeking the hybrid tiebreaker benefit has two components with separate 
applications, a 9% and a 4% application.  These can be two components of a single building, 
two components located on a single parcel, or parcels within ¼ mile of each other.  The 
construction start dates must be within 6 months of each other or completion dates must 
be within 6 months of each other. 
 
The 4% project must be eligible for maximum points in the 9% housing type, service 
amenity, sustainability, and lowest income points categories, although the income targeting 
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can be met across both the 4% and 9% projects.  TCAC will review both applications to see 
that the combined targeting qualifies for maximum 9% points.  The 4% project’s regulatory 
agreement will include the requirements for housing type, service amenity, and that 
component’s specific income targeting.  In addition, the aggregate cash-out developer fee 
from both components may not exceed the individual 9% developer fee limit plus $10,000 
per low-income unit in excess of 100 combined low-income units.  Any additional developer 
fee allowed in cost for each project individually must be deferred or contributed as equity 
to one or both components.   
 
Tax credit units from the 4% project are includable in the 9% project’s size factor for the 
tiebreaker calculation.  The 9% project’s final tiebreaker utilizes the combined amount of 
leveraged soft financing and the combined total residential project development costs. 
 

17. Does the 150 low income unit project size limit apply to the combined units of a hybrid 
application? 
 
No, the 150 low income unit limit applies only to the 9% component.  The 4% component 
does not have a size limitation.  The size factor for the 9% component tiebreaker is limited 
to 150 tax credit units. 
 

18. When is the 4% application deadline for a hybrid application? 
 
The 4% tax credit application and CDLAC application for the 4% component of a hybrid 
project are due when the 9% application is submitted. 
 

19. Can hybrid TCAC application attachments and required documents reference the 
combined 9% and 4% components? 
 
Yes, as long as the application includes narrative explanations for the breakdown between 
the components, where applicable documents such as site control, the title report, zoning 
verification, and commitment letters can be for the combined 9 and 4% components. In 
addition, one market study may cover both components.  Each TCAC application sources 
and uses budget and financing tables must include the funds assigned to that component.  
However, the 9% component tiebreaker calculation will include the 4% soft leveraged 
funds. 
 

20. Can the 4% component of a hybrid project be a competitive 4% + state credit application? 
 
Yes, however since a 4% + state credit application is competitive, both components will be 
competing separately in their own competitions.  Both components must win in their 
respective competitions in order to receive either award. 
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CUAC 
 
21. Why should a rehabilitation project seeking to use the CUAC utility allowance submit 

documentation to TCAC for quality control review prior to the start of construction? 
 

With respect to an existing project eligible to convert to the CUAC, the energy analyst must 
make various assumptions regarding the building materials used at initial construction.  The 
quality control review may require changes in these assumptions, which may in turn alter 
the results of the CUAC and the cost effectiveness of the energy efficiency measures.  If 
these changes are not known until placed in service, it will be too late to alter the 
construction scope of work and the developer runs the risk that the energy efficiency 
improvements may not pay off as anticipated.  TCAC highly recommends that eligible 
owners intending to convert to the CUAC as part of a rehabilitation project submit the CUAC 
for quality control review prior to construction start.  This will also help ensure a more 
timely placed in service review as the final CUAC quality control review will be simpler.   
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